Detta är företagskalkyler

En ekonomisk kalkyl är en beräkning på lönsamheten rörande företagets planer. Kalkylen ligger till grund för beslut som rör framtiden, och som påverkar verksamheten både i stort och smått. Med noga beräknade kalkyler blir behovet av finansiering tydligare, och rätta beslut kan tas.

Företag planerar gärna för vinsten. Därför beräknar man utifrån en förutbestämd vinst för att mäta lönsamheten i olika planer och projekt. Produkter bör generera ett ekonomiskt överskott, annars är det inte värt att satsa på just den försäljningen.

Innan man startar företag är det speciellt viktigt med kalkyler. Det som bör beräknas är om affärsidén är lönsam och om produkterna eller tjänsterna kan ge överskott. Kalkylen luttrar företagaren. Bilden av företaget, innan det har startats, är inte nödvändigtvis verklighetstrogen och anpassad efter marknaden och de egna resurserna. En kalkyl hjälper till med att ställa saker till rätta.

Även om kalkyler lovordas, så är det egentligen vad som ligger till grund för kalkylen som är viktig i första hand, eftersom det är den som avgör hur välgrundad och tillförlitlig den är. Kalkyler bygger faktiskt på antaganden och gissningar. Ju mer koll företagaren har på marknaden och de egna resurserna, desto säkrare bör hans kalkyl vara.

Se även
Detta är en affärsidé
Detta är segmentering av marknaden
Detta är kundgrupp
Detta är kundbehov