Detta är nollproduktmetoden

Nollproduktmetoden innebär helt enkelt att minst en av faktorerna måste vara noll, eftersom produkten är noll. Med andra ord innebär det att om resultatet blir noll, så måste man någonstans i ekvationen multiplicera med noll. Alltså kan man räkna ut x-värdet på ett enkelt sätt.

x · 5 = 0
(Det kan förstås också skrivas som 5x = 0)

Exemplet ovan illustrerar att x-värdet måste vara noll, eftersom inget annat multiplicerat med 5 kan bli 0.

(x + 5)(x - 3) = 0

I exemplet ovan har vi två faktorer: (x + 5) och (x - 3), och produkten är noll. Alltså måste en eller båda av dessa faktorer vara noll. Det ger oss två värden för x: -5 och 3.

Detta kommer man fram till eftersom om (x + 5) ska vara noll, måste x här vara -5. På samma sätt måste x vara 3 om faktorn (x - 3) ska vara 0.

Vi sätter in värdena och får följande:

(-5 + 5)(3 – 3) = 0

Räkna ut andragradsekvation

x² – 5x = 0

Ovanstående ekvation är en enkel andragradsekvation. Genom att faktorisera ekvationen, alltså bryta ut och lägga i parentes, så får vi samma format som tidigare exempel.

Så här bryter vi ut: Eftersom x² är samma som x · x, och -5x är samma som -5 · x, så har vi två faktorer som i sig multipliceras med x-värdet. Med andra ord innehåller båda faktorerna ett x-värde, och eftersom vi letar efter samma värde att bryta ut ur båda faktorerna så gör vi det med x-värdet i detta exempel. Vi kan då skriva om ekvationen enligt följande och fortfarande få båda faktorerna multiplicerat med x-värdet.

x(x – 5) = 0

Här multiplicerar vi alltså x-värdet med parentesen, vilken är en egen faktor, så att vi har två faktorer. En av dessa måste vara noll.

Detta ger oss två värden på x-värdet: 0 och 5.


Faktorisering

Med nollproduktmetoden kan vi alltså lösa andragradsekvationer i faktorform. Faktorisering är grundläggande för denna metod, och tanken är, som sagt, att hitta något som går att bryta ut ur alla faktorer.

Här bryter vi ut talet 3:
30 + 3x = 3(10 + x)

Här bryter vi ut 4x
4x² + 16x = 4x(x + 4)

Här bryter vi ut talet 3:
3x - 6 = 3(x - 2)